„Eat food. Not too much. Mostly plants.“ – In Defense of Food by Michael Pollan
Jsme dva. Já a Martin. Potkali jsme se v roce 2008 a od té doby jsme tým. Máme takovou svoji teorii, že se lidé nejlépe poznají při společném cestování, vaření a při společné práci. Světová jídelna je vyústěním společného vaření a prvním krokem ke společné práci. Jde o začátek projektu, který už nějakou dobu zraje v našich hlavách a diskuzích.
S cestováním je světová jídelna úzce provázaná. Jedním z hlavních cílů našich cest jsou lokální suroviny a pokrmy navštívené země. Pokud to alespoň trochu jde, jíme v místních vývařovnách, tržnicích, jídelnách i v luxusních restauracích. Pijeme lokální nápoje, i když je to mnohdy náročné. (Vyhýbáme se italským pizzeriím, pokud nejsme v Itálii, tím se výrazně odlišujeme od italských turistů.) Takové zážitky máme rádi.
Úkoly jsme si ve světové jídelně rozdělili spravedlivě, já vařím, fotím a píšu, Martin ochutnává, stará se o veškeré technické fungování webu a obchodní věci.
Světová jídelna se zrodila na pražských Vinohradech. Vinohrady jsou vesnicí ve městě. Už si ani nepamatuju, kdy jsem byla naposledy nakupovat v obchodním centru. Všechno seženu v blízkém okolí – pekařství, řeznictví, ovozel, ale i domácí potřeby nebo brousírnu nožů. Kuchyň světové jídelny je, řekla bych, klasicky vybavená. Nemám žádné speciální hrnce ani sofistikované roboty. Všechny pokrmy vznikají v klasických domácích podmínkách. A o to tady jde – o kulinářská dobrodružství v domácích podmínkách.
Naprostou většinu receptů vařím z čerstvých českých a sezónních surovin. Jsem přesvědčená, že jen tak může být jídlo, které připravuji nejchutnější. Zpestřením jsou pak pro mě výlety do jiných, většinou asijských, kuchyní. To souvisí s naším cestováním. Někde něco ochutnáme, a pak si cesty a navštívenou zemi doma vařením připomínáme.
Není mým cílem psát o kvalitě restaurací, na to jsou v Čechách povolanější lidé/servery. Když se tu nějaká informace o nějaké restauraci, obchodě, kavárně, .. objeví, tak říkám předem a otevřeně, že je velmi subjektivní.
Světovou jídelnu berte jako inspiraci.
Těším se na vaše kulinářské zážitky!
Zuzana