Martin byl letos v létě několikrát pracovně ve Švédsku, většinou ve Västerås. Nicméně když se chystal do Stockholmu, tak jsem toho využila a přibalila se k němu, protože nejet tam, když je ta možnost, by byl hřích.
A když Švédsko, tak kuličky, to je jasné. Vybrala jsem a přidávám recept na kuličky z červené řepy, protože ta je teď v nejlepší kondici.
Jako bonus je tu pár tipů, kam zaskočit ve Stockholmu na něco k snědku.
Tentokrát se mi nejvíc líbilo v nedávno otevřeném bistru Kalf&Hansen kousek od metra Mariatorget. Sami si říkají fastfood – severský eko fastfood, abych byla přesnější.
Objednáváte u pultu, kde si vyberete z menu, která zde mají názvy měst (Stockholm, Oslo, Helsinki,…). Doladíte, jestli si přejete kuličky masové, rybí, nebo vegetariánské, a za chvilku je máte na stolku. Bistro je malinké, ale sedět se dá i venku. Nebo si nechte jídlo zabalit s sebou a udělejte pár kroků k lavičce v nedalekém parku.
My jsme měli Oslo s masovými (vlevo) a Stockholm s vegetariánskými kuličkami (vpravo).
Další kuličky jsme chtěli ochutnat v restauraci Meatballs for the people, ale bohužel měli zavřeno. Celkově je v létě ve Stockholmu málo lidí a hodně zavřených podniků z důvodu čtyř až šestitýdenních dovolených. Vyplatí se proto na internetu předem otevírací dobu zkontrolovat, než se někam vydáte.
Zastavili jsme se proto u jejich skorosousedů – Nytorget 6 a nelitovali jsme.
Klasické masové kuličky s bramborovou kaší a petrželkou neměly chybu.
Na kafe je prima zajít do Drop Coffee, nám se možná o kousek líp sedělo v Johan & Nyström Coffee.
No a balzámem na duši je za hezkého počasí zahradnictví Rosendals Trädgård, pěkně procházkou.
Z hlediska výživy je čerstvě uvařená nebo upečená řepa stejně dobrým, ne-li lepším zdrojem živin než syrová. Obsahuje dokonce vyšší hladinu většiny minerálních látek, zejména draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy. Zachovává se i dostatek většiny vitaminů včetně vitaminu C a dochází pouze k nepatrnému úbytku kyseliny listové.
Kuličky z červené řepy a ovesných vloček:
4 středně velké červené řepy
150 g ovesných vloček
1 cibule
2 stroužky česneku
180 g pevného tofu
2 lžíce olivového oleje
2 vejce
1 hrst čerstvých listů bazalky
sůl, pepř
Okurkový salát s koprem:
1 salátová okurka – podélně rozřízněte, lžící vydlabejte semínka a okurku nakrájejte na měsíčky
1 bílý jogurt řeckého typu
1 – 2 lžíce nadrobno nakrájeného čerstvého kopru
sůl, pepř, olivový olej
Přílohy:
směs listových salátů
cukrový hrášek
vařené brambory
mango
cibulové čatní
…
Syrovou červenou řepu nastrouhejte na jemném struhadle do velké mísy. Spolu s ní nastrouhejte i stroužky česneku, přimíchejte na malé kostičky nakrájenou cibuli i ovesné vločky a vše dobře promíchejte. Pokračujte se strouháním, tentokrát tofu. Do mísy přidejte ostatní ingredience – vejce, olej, sůl, pepř i pokrájené lístky bazalky. Vše dobře propracujte a nechte alespoň 30 minut odpočívat, aby vločky nasákly všechnu šťávu a kuličky pak držely tvar.
Troubu nebo gril rozehřejte na 200°C. Ze směsi vytvarujte kuličky (vyjde to asi na 24 kousků) a pečte je v troubě nebo grilujte.
Aby to bylo po švédsku, tak je potřeba přidat kopr. Já jsem ho tentokrát přimíchala do okurkového salátu. Všechny ingredience na salát smíchejte dohromady a hned podávejte.
Přílohám se meze nekladou. Moje oblíbené schéma je studená zelenina – teplá zelenina – kuličky – čatní.