Minulý víkend jsme se byli projít v Zillertalu. Baví mě procházet místa, která znám jen z lyží. Tentokrát jsme na procházku měli jenom dva dny, tak jsme vybrali Eggalm a druhý tropický den ochlazení v Achensee.
V Rakousku najde ideální túru každý. Všechny cesty jsou dobře značené, základní mapky k dispozici zdarma. Pokud máte rádi hory, neváhejte ani chvilku a vyrazte do Alp!
Přidávám recept na supersnídani.
– – –
Pohanka (Fagopyrum esculentum) je nutričně velmi hodnotná. Často je mylně zařazována mezi obiloviny, ve skutečnosti se ale jedná o jednoletou rostlinu z čeledi rdesnovitých, která má podobně moučná zrna jako obilí. Pohanka je však naprosto hypoalergenní, vhodná i pro celiaky.
Nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje, je rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C. Navíc příznivě působí na cévy a celý cévní systém vůbec.
Kromě toho, že pohanka patří mezi bezlepkové potraviny, obsahuje také řadu minerálních látek, jako jsou vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan a zinek, a vitamínů B (B1, B2, B6), E, niacin.
Pohanková kaše s lesním ovocem:
1 hrnek pohanky lámanky
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce strouhaného kokosu
1 banán
125 ml mléka – vyberte podle chuti; já jsem tentokrát dala rýžové
šťáva z půlky citronu
1/2 lžičky kardamomu
1 lžička vanilkového extraktu
2 hrnky lesního ovoce – ostružiny, borůvky, ..
1 lžíce javorového sirupu (nemusí být)
Pohanku zalijte vroucí vodou, přidejte citronovou šťávu a nechte přes noc odpočívat v lednici. Pohanka dost nabobtná, tak ji dejte do větší nádoby.
Druhý den ráno pohanku dobře propláchněte pod tekoucí vodou.
Rozmixujte v mixéru ovoce s javorovým sirupem. Asi 3 – 4 lžíce směsi dejte stranou do misky. Ke zbytku ovocného pyré přidejte všechny zbývající ingredience a dobře rozmixujte. Na střídačku s rozmixovaným ovocem nalijte pohankovou kaši do sklenic. Nejlepší je dobře vychlazená.
3 – 4 porce