pohankové soba nudle s kapustou a zázvorem

Dnes jeden tip na super rychlé a moc dobré jídlo. O víkendu má být hezky, tak ať netvrdnete v kuchyni. Místo kapusty můžete k nudlím přidat růžičky brokolice chvíli povařené v páře a s medvědím česnekem přimíchat i spařené lístky kopřivy.

Zázvor podporuje krevní oběh. Používá se k ochraně před respiračními i střevními chorobami a k ulehčení potíží při nadýmání a střevních křečích. Zázvor také stimuluje játra k detoxikační činnosti.

Česnek považují bylinkáři za poživatinu s téměř zázračnými účinky a používají ho jako lék na celou řadu nemocí, od astmatu po artritidu. Tato pověst má pravdivý základ a léčivé účinky – protivirové a protibakteriální – byly vědecky prokázány

Pohankové soba nudle s kapustou a zázvorem:

2 porce pohankových soba nudlí (koupíte v asijských obchodech)
2 větší hrsti kapusty – nakrájejte na proužky
1 hrst listů medvědího česneku (můžete vynechat)

dresink:
2 stroužky česneku – nakrájejte na co nejmenší kostičky
2 cm kousek zázvoru – oloupejte a nakrájejte najemno
2 lžíce sójové omáčky – tamari nebo kikkoman
1 lžíce javorového sirupu
1/2 lžičky bílé miso pasty
4 lžíce olivového oleje
špetka kajenského pepře
1 lžička limetkové šťávy

Dejte vařit vodu na nudle. Než se voda začne vařit smíchejte všechny ingredience na dresink a nechte směs odpočívat.

Nudle vařte podle návodu na obalu – většinou stačí 5 minut. Na poslední minutu vmíchejte do vody k nudlím nakrájenou kapustu, jen aby trochu slehla, ale zůstala hezky zelená. Slijte a vmíchejte medvědí česnek.

Na talíři přelijte těstoviny s kapustou dresinkem a hned podávejte.

2 porce