kimchi ramen

kimchi ramen
Věřím, že jste si užili vánoční svátky a šťastně jste vkročili do nového roku. Dnes poobědváme kimchi ramen, polévku, která se nám bude nejspíš v lednu hodit na odhánění všech bacilů, které budou v tom zvláštně teplém počasí poletovat vzduchem. Je to jedna z variant, jak kimchi použít v teplé kuchyni.

Kimchi je korejské národní jídlo připravené z nakládané zeleniny a dalších ingrediencí. Kimči je nejen formou konzervace zeleniny v období zimy, je to plnohodnotná součást korejského jídelníčku a to díky enzymům a organismu prospěšným bakteriím, které se množí při procesu fermentace. Je to také vynikající zdroj vitamínů a minerálů, prostředek k udržení zdravého trávícího systému. Stimuluje také chuť k jídlu a celkovou vitalitu.

Možná jste před Vánoci zahlédli na facebooku, jak si nakládáme domácí.
Martin připravuje kimchi
Téměř každá korejská rodina má svůj recept na kimchi, proto je těžké doporučit ten nejlepší. My jsme nakládali podle Food & Wine.  V češtině si hezky počtete tady.

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sójových bobů, rýže, pšeničné nebo ječné mouky. Stejně jako sójová omáčka i miso se liší podle fermentace a délky zrání a může být světlé, tmavé, hladké nebo hrubé. Obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, ovlivňuje vyváženost přírodních sacharidů, dodává esenciální oleje, vitaminy, minerály a proteiny ve vyváženém složení. Obsahuje i vitamín B12.

Miso slouží k povzbuzení životní síly, podporuje látkovou výměnu, je bohaté na minerály, pomáhá při špatném trávení, vyživuje pokožku a krev a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá při srdečních chorobách, rozpouští v krvi cholesterol – cévy jsou pak pružnější, je velkou pomocí při předcházení arterioskleróze nebo vysokému krevnímu tlaku, zmírňuje důsledky kouření nebo konzumace alkoholu, pomáhá jako prevence proti alergiím a tuberkulóze. (doktorka.cz)

Kimchi ramen podle Happyolks:

kimchi – množství podle chuti
2 hrnky uvařených ramen nudlí / koupíte v asijských potravinách nebo si uděláte vlastní
1/2 hrnku jarní cibulky – jen zelená část nakrájená na tenké prstýnky
2 ztracená vejce

rychlý vývar:
4 hrnky vody
1 cibule – oloupejte a rozčtvrťte
1/2 jablka – neloupejte a nakrájejte na plátky
2 plátky citrónu
2 šalotky – na plátky
5 stroužků česneku
dvoucentimetrový kousek zázvoru – oloupejte a nakrájejte na plátky
1/2 hrnku kimchi
3 lžíce miso pasty – pokud s miso pastou začínáte, přidávejte ji do vývaru postupně (možná vám budou stačit míň než 3 lžíce)

Dejte vařit vývar – všechny ingredience kromě miso pasty. Po 30 minutách stáhněte vývar z plotny, slijte a do čistého vývaru vmíchejte miso.

Zatímco se vývar vaří, připravte si do misky kimchi, uvařené nudle, jarní cibulku a pošírované vejce. Zalijte hotovým vývarem a podávejte.

2 porce

Ať se vám v novém roce všechno daří!

5 Comment

  1. Kdepak to „kimči“ dostanu? Je případně možná nějaká náhražka? Nebo ještě lépe: mohu si ho sama udělat? Jinak přeji krásný nový rok a hodně nových chutí!

    1. Urcite v Japa Shopu v Dejvicich – http://www.japafoods.cz/kontakty/ nebo v asijskem obchode v Korunni u zastavky Sumavska. My mame domaci, nakladali jsme pred Vanoci, Doplnim recept do textu, dekuju za pripominku. Nahrazka me vubec nenapada, je to dost charakteristicka chut 🙂

      Krasny novy rok i Vam!
      z

      1. odkaz je v textu (pod Martinovou fotkou) .. z

      2. Děkuji za odkaz. Zajímavé čtení nejen o kimči. 🙂