mrkvová bábovka

mrkvová_bábovka
Mrkvová bábovka už sedí v krabici a je připravená na cestu. Věřím, že bude adresátům chutnat stejně tak jako nám. Semínka s oříšky střídejte v receptu podle libosti.

Na mrkvi je nejzdravější hlavně vysoký obsah beta-karotenu. Vysoký příjem beta-karotenu chrání před poškozeními, která způsobují volné radikály. V těle se beta-karoten přeměňuje na vitamin A, potřebný pro zdravý zrak a sliznice.

Mrkvová bábovka podle Kluků v akci:

250 g měkkého plnotučného tvarohu
4 vejce
100 g třtinového cukru
400 g mrkve – nastrouhejte najemno
200 g hrubé mouky
2 lžičky jedlé sody
80 ml slunečnicového oleje
50 g dýňových semínek
50 g slunečnicových semínek
50 g vlašských ořechů – nasekejte nahrubo
2 lžičky skořice
2 lžíce kakaa
citrónová kůra

hořká čokoláda
smetana

máslo na vymazání a hrubou mouku na vymazání formy

Předehřejte troubu na 180°C, vymažte a vysypte bábovkovou formu.

Ve velké míse vyšleháme vejce s cukrem. Přidáme tvaroh, nastrouhanou mrkev a postupně všechny ostatní ingredience. Dobře promícháme. Dáme do formy a pečeme asi 45 minut.

Hořkou čokoládu rozpustíme v teplé smetaně a vychladlou bábovku čokoládou přelijeme.