pepřová polenta s houbami

pepřová polenta s houbami
Jíte doma polentu? Já ji u nás v kuchyni přímo hýčkám. Dá se velmi jednoduše připravit na mnoho způsobů a je vždy výborná. Kromě hub se hodí třeba k fazolovému guláši nebo ji můžete přikusovat k zeleninovému salátu místo pečiva. Na Balkáně ji potkáte nejčastěji ve formě kaše. Seznamte se ..

Kukuřičná krupice (polenta) je bezlepková obilnina ideální do teplého počasí. Říká se, že kdo jí kukuřici, má radost v duši! Podle východní medicíny tato obilovina příznivě působí na srdce, a to zejména na srdce stažená dlouhodobou konzumací příliš solených a pečených potravin. Dále se doporučuje při problémech s ledvinami, zejména pokud jsou příčinou otoků nohou. Kukuřice má i účinky proti rakovině a protivirové účinky a obsahuje hodně draslíku, fosforu, zinku a selenu. Z vitamínů pak A, B1 a B2, E(biokuchařka Hanky Zemanové)

Pepřová polenta s houbami:

50 g zralé goudy
1 lžička zrnek černého pepře
1 lžička soli
125 g bio polentové krupice
0,5 l vody
olivový olej

500 g čerstvých hub (hříbky, žampiony, hlíva, ..) – očistěte a pokrájejte na menší kousky
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř, mleté nové koření
hladkolistá petrželka nebo rukola

Ve větší pánvi přiveďte k varu 0,5 l vody, osolte a za stálého míchání přisypávejte tenkým pramínkem polentu. Podle návodu na obalu nechte 3 – 10 minut bobtnat, přitom občas promíchejte. Vmíchejte ještě nastrouhaný sýr, rozdrcený pepř a 1 lžíci oleje. Uvařenou polentu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem asi do 2 cm tlusté placky. Nechte vychladnout.

Z polentové placky vykrajujte kolečka s průměrem asi 6 cm a smažte je z obou stran na olivovém oleji. (Polentové zbytky, které zůstanou po vykrájení, přidejte druhý den ráno třeba na pánev k vajíčkům.)

Houby smažte na olivovém oleji za stálého míchání, dokud nepustí šťávu. Ztlumte plamen a nechte (už jen za občasného míchání) šťávu, kterou pustily asi z poloviny odpařit. Vypněte sporák a houby dochuťte solí, pepřem, mletým novým kořením a petrželkou.

Podávejte teplé.

6 – 8 koleček polenty (3 – 4 porce jako předkrm / 2 porce jako hlavní jídlo)

4 Comment

  1. Jé, Zuzi, to jsem ráda za nový článek, už jsem si říkala, co se děje že tak dlouho nic nového mňamózního 🙂
    Přiznám se, že jsem polentou nepolíbená, mám z ní jakýsi respekt nebo možná utkvělou představu, že příprava bude náročná, nebo možná představu, že to pak nikdo nebude jíst, nebo možná všechno dohromady. Na tom talíři to ale vypadá fantasticky! Jestli se mi podaří mamku vytáhnout na houby, tak přísahám, že pro tu polentu dojdu a tohlencto zkusím. 🙂
    Verunka

    1. 🙂 Ahoj Veru, teď bude těch článků zase víc. Nějak jsme vždy všechno snědli dřív, než jsem to stačila vyfotit a povinnosti mě nenechaly nic v klidu napsat. Ale už jsem to snad všechno uřídila a porovnala 🙂

      Polenty se neboj, tyhle křupavý kolečka mám vyzkoušený i na úplných polentových začátečnících. Navíc se dá udělat velmi malá porce, jen tak na zkoušku. A třeba je nesmažit, ale dát na gril. Základ je polentu dobře ochutit (tady tomu pomáhá sýr a pepř) a dát jí nějaký tvar (nezačínala bych s kaší). Dobře nahradí třeba i knedlíky k masu a omáčkám. Na začátek bych dala na talíř každému místo jednoho houskového knedlíku jedno polentové kolečko a pak se uvidí .. experimentuj 🙂

      z

  2. Děkuji za tip. Nedávno jsem zkoušela jen tu kaši a žádný velký ohlas to nemělo. Možná se sýrem a osmažené bude úspěšnější.

    1. To věřím, já z té kaše také nejsem moc nadšená. Ale polenta smažená nebo pečená – http://svetovajidelna.wordpress.com/2011/11/15/polentove-krutony-do-polevky/ – to je jiná! Dejte vědět, jak to dopadlo.. z