jarní salát s chřestem a brokolicí

jarní salát s chřestem a brokolicí
Chřestu není nikdy dost, to si teď říkám pořád. Už 100 g chřestu pokryje tři čtvrtiny denní potřeby kyseliny listové, čtvrtinu doporučené dávky vitaminu C, navíc obsahuje vitamin E a beta-karoten, který organismus přeměňuje na vitamin A.

Osoby trpící dnou by si měli dávat pozor, protože chřest obsahuje velké množství purinů, které jejich nemoc zhoršují.

Jedna porce brokolice zajišťuje něco přes polovinu doporučené denní dávky vitaminu C, dodává nezanedbatelné množství beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A, a navíc je zdrojem kyseliny listové, železa a draslíku.

Jarní salát s chřestem a brokolicí podle Heidi Swanson:

13 kousků zeleného chřestu – odkrojte zdřevnatělý konec, oloupejte, pokud je třeba a nakrájejte na dvoucentimetrové kousky
6 brokolicových růžiček – nakrájejte na stejně velké kousky jako chřest
3 lžíce olivového oleje

zálivka:
1,5 lžíce citrónové šťávy
špetka soli
1 šalotky – nadrobno
3 lžíce olivového oleje
1/4 hrnku slunečnicových semínek – nasucho opražte na pánvi

7 ředkviček – nakrájejte na tenké plátky
citrónová kůra
hrst nastrouhaného parmazánu

Chřest s brokolicí hoďte na pánev do rozpáleného olivového oleje, promíchejte, zeslabte plamen a pánev přiklopte poklicí. Po minutě znovu promíchejte a zavřete. Ještě jednou dokola a zelenina je hotová.

Ingredience na zálivku promíchejte v menší misce a nechte stát.

Ředkvičky ve velké míse smíchejte s trochou citrónové kůry, přidejte zelenou zeleninu a lehce promíchejte.

Nakonec postupně přimíchejte zálivku a ihned podávejte.

2 porce