červená řepa dušená v pomerančové šťávě na kuskusu mograbieh

duc5a1enc3a1-c48dervenc3a1-c599epa-004.jpg

Kuskus jsou pro nás Evropany malé těstovinové kuličky, které kupujeme sušené a máme je rádi díky jejich rychlé přípravě. Stačí je zalít horkou vodou a za chvíli můžeme servírovat. Na Středním Východě a v Severní Africe je to trochu jinak.

Například v Jeruzalémě se používá kuskus poměrně krátce, dostal se sem někdy v 50. – 60. letech 20. století ze Severní Afriky (Maroka), ale velmi rychle zdomácněl. Kuskus jsou kuličky ze semolinové mouky, které připravovaly ženy vždy čerstvé, vařily je v páře a dávaly nejčastěji do polévek a zeleninových dušených jídel. Dnes se prodává nejčastěji sušený a přidává se do salátů nebo se podává jako příloha.

Palestinský ekvivalent pro kuskus je maftoulMaftoul je větší a má méně pravidelný tvar než kuskus. Stejně jako kuskus se připravuje buď čerstvý doma, nebo se kupuje sušený v obchodě. Použití v kuchyni je stejné, ale častěji se připravuje při zvláštních příležitostech.

Izraelský kuskus se jmenuje ptitim, jde o další variantu, která se připravuje z pšenice.

Mograbieh v překladu znamená „ze Severní Afriky“ a jde o semolinové kuličky velikosti hrášku, se kterými se nejčastěji setkáte v Libyi. (Yotam Ottolenghi a Sami Tamimi v kuchařce Jerusalem)

– – –

Z hlediska výživy je čerstvě uvařená řepa stejně dobrým, ne-li lepším zdrojem živin než syrová. Obsahuje dokonce vyšší hladinu většiny minerálních látek, zejména draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy. Zachovává se i dostatek většiny vitaminů včetně vitaminu C a dochází pouze k nepatrnému úbytku kyseliny listové.

Pouhý jeden středně velký pomeranč obsahuje větší množství vitaminů C, než je doporučená denní dávka pro dospělého člověka. Vitamin C pomáhá vytvářet kolagen, který tvoří základ zdravé pokožky. Zároveň pomáhá tělu bránit se proti bakteriálním infekcím. Jako antioxidant může odvrátit nebo zpomalit některé typy rakoviny. Pomeranče také obsahují tiamin, folát a dva z vitaminů řady B.

Červená řepa dušená v pomerančové šťávě na kuskusu mograbieh:

1,5 hrnku kuskusu mograbieh – kupuju ve Farahu
3 hrnky vody
špetka soli

700 g červené řepy – vybírejte menší kusy, neloupejte
2 cibule – nakrájejte na nudličky
4 stroužky česneku – prolisujte
olivový olej
půl lžičky soli
5 bobkových listů
1 lžíci fenyklových semínek
půl lžičky hořčičných semínek
2 celé hvězdičky anýzu
černý pepř
1 hrnek pomerančové šťávy – vymačkaná šťáva asi ze 4 pomerančů
2 lžíce jablečného octa
1 pomeranč, granátové jablko, petrželka a olivový olej na ozdobu

Do menšího hrnce dejte vařit kusukus – postupujte podle návodu na obalu. Většinou stačí 20 minut a pár minut navíc na odpočinutí.

Celou červenou řepu vařte ve velkém hrnci 50 minut. Mezitím si připravte zeleninu – cibuli, česnek, pomeranč (na měsíčky) i granátové jablko.

Řepu nechte vychladnout, oloupejte ji a nakrájejte na kousky – krájím na „hranolky“.

Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej, nejdřív přidejte hořčičná semínka, když začnou poskakovat, tak přidejte fenykl, bobkové listy i anýz a minutu koření smažte. Přidejte cibuli a smažte ještě 5 minut. Dejte do hrnce červenou řepu, česnek, sůl a pepř a smažte dalších 5 minut. Přidejte ocet, všechno dobře promíchejte, přilijte pomerančovou šťávu a vařte asi 15 – 20 minut.

Na talíř dejte kuskus, přidejte dušenou řepu, ozdobte semínky granátového jablka, měsíčky pomeranče, petrželkou a olivovým olejem.

3 – 4 porce

Inspirovala jsem se na blogu My New Roots, kde Sarah dusí v pomerančové šťávě červené zelí a místo kuskusu tvoří základ salátu ječmen. Vyzkoušejte to také.

6 Comment

  1. Tenhle druh kuskusu znám pod jménem tarhoňa… anebo si to jen pletu s něčím, co je tomu hodně podobný.
    Řepa… ach ta řepa! Fascinuje mě, jak je to zdravý a tělu prospěšný. Mám s ní ale problém při vaření, ten divný pach je mi prostě z duše protivný. No a pak tady máme detox kúru paní Antonie – ten řepový salát byl asi jediný jídlo, co jsem fakt nezvládla. Ale já se překonám, překonám se! 😀
    Verunka

    1. takhle je to s velikosti tarhona – mograbieh (foto) .. v chuti je taky trochu rozdil, tarhona se dela z hrube mouky, nejcasteji psenicne, ja kupuju a na fotce je spaldova tarhona .. kazdopadne je tarhona super a pouzivam ji podobne jako kuskus

      do tohohle receptu se krasne hodi cervene zeli misto repy – nakrajet jednu mensi hlavku na nudlicky a postupovat stejne (samozrejme se nemusi pred dusenim varit jako repa) 🙂

      tarhona - mograbieh

    2. Hurá! Konečně někdo, kdo nesnáší červenou řepu stejně jako já! Už jsem myslela, že nikdo takový není…Ale varianta s červeným zelím by byla určitě dobrá. 😀

  2. Tak jsem se zase něco dozvěděla. Až dosud jsem se domnívala, že kuskus je přímo z pšeničných zrnek. Výroba těch malých kuliček z mouky je pro mě naprosto nepředstavitelná… Bude to asi pracné… Nebo něco jako micronoky??

    1. v knizce se vazne pise, ze kuskus umi zeny rucne „uvalet“. Video rucni vyroby jsem nenasla, ale stroje si s tim poradi takto – https://www.youtube.com/watch?v=yo_bDSoHwzg

      tarhona na fotce je nakrajena z mikrozizal a vypada jako mikronoky:-)

      1. Úžasné! Takže to jsou vlastně těstoviny! 🙂