špenátová polévka se zázvorem a naklíčenou cizrnou

špenátová se zázvorem a naklíčenou cizrnou
Špenát, protože už snad bude brzy jaro, zázvor, protože ještě úplně teplo není. Teď si totiž užívám končící zimu (ještě jedny lyže snad zvládneme), ale jarní zeleniny, bylinek a hlavně sluníčka se nemůžu dočkat. Užívejte si březen!

Špenát obsahuje karotenoidy ve vysokých koncentracích včetně beta-karotenu, který se v těle přetváří na vitamin A. Je také bohatým zdrojem luteinu – karotenového pigmentu, který má antioxidační účinky. Některé studie říkají, že pravidelné požívání zeleniny s tmavými listy může chránit před mnoha druhy zhoubného bujení.

Špenát je také užitečným zdrojem kyseliny listové, která je doporučována těhotným ženám jako prevence rozštěpu páteře u dětí. 

Zázvor podporuje krevní oběh. Používá se k ochraně před respiračními i střevními chorobami a k ulehčení potíží při nadýmání a střevních křečích. Zázvor také stimuluje játra k detoxikační činnosti. (Jídlo jako jed, jídlo jako lék)

Špenátová polévka se zázvorem podle Love Soup:

1 velká cibule – nakrájejte na kostičky
1 velká sladká brambora – na kostičky
1 pórek – na kolečka
500 g špenátu
30 g čerstvého zázvoru – nakrájejte na malé kousky
0,5 l zeleninového vývaru a 1 l vody
2 – 4 lžíce citrónové šťávy
sůl, pepř a olivový olej
naklíčená cizrna

Cibuli smažte na pánvi pomalu na olivovém oleji dozlatova.

Do hrnce dejte nakrájenou sladkou bramboru, pórek, špenát a zázvor. Zalijte zeleninu vývarem a vodou a vařte na mírném plameni 30 minut.

Dochuťte solí, pepřem, citrónovou šťávou a pokud chcete, tak polévku rozmixujte tyčovým mixérem.

Na talíři polévku ozdobte cibulkou a naklíčenou cizrnou.

4 – 5 porcí

10 Comment

  1. Ha, já čekala krémovou polévku a on to vývar 🙂 Mile překvapilo. A vypadá to jednoduše a chutně, takže mám chuť to zkusit. Jen teda sladkou bramboru se mi nechce shánět, obyčejná by taky zřejmě posloužila? Jo a naklíčená cizrna – předpokládám, že naklíčit si ji musím já sama doma, že?
    Verunka

    1. Ja moc kremovy polivky nemusim. Misto sladky brambory spis mrkev nebo dyni, ale v Pze maji Vietnamci sladky brambory porad. A cizrnu naklicit doma. Pres zimu nam doma porad neco klici 🙂 Jak na to, poradi strejda Google.
      PS: Posli foto, jestli se do toho pustis 🙂
      z

      1. Aha, tak to jsem netušila, k Vietnamcům chodím obvykle jen ve stavu nouze a v pozdních nočních hodinách 😀 A ta polívka má být tedy do sladka? To mě mírně odrazuje, radši bych ji naslano. Loni během jarní detoxiakční kúry jsem si salátů a pokrmů s nádechem do sladka užila dost, konkrétně ta mrkev mi lezla už i ušima a obecně tepelně upravenou mrkev a jinou nasládlou zeleninu moc nemusím. Ale to je pochopitelně jen můj problém…

        1. hehe .. mluvime o pani Antonii M.? znam spoustu lidi, ktery mrkev, repu a struhadlo nemuzou od detoxikacni kury videt 🙂

          s normalni bramborou bude polivka taky dobra, pokud nemusis dyni, mrkev a spol. ..

        2. Jojo, to je ono. Myslím, žes mi tam tehdy k tomu taky psala svůj názor 🙂 Ale tak to není, mně ty věci samy o sobě nevadí a dokonce přemýšlím, že si kúru zopakuju, fakt mi to pro tělo přišlo celkem fajn. Ale zatepla upravenou mrkev nemusím odjakživa, už od školky, kdy mě nutili jíst dušené maso s mrkví, to bylo vždycky tak-tak, že jsem jim to nevrátila 😀

  2. … a ke všemu ještě pěknej talíř, jako po babičce.

  3. Ještě dotaz: fakt z toho lze nandat 4-5 porcí? Z pouhého 0.5 litru vývaru?

    1. Dolejva se to vodou (je to v receptu). Tak, aby byla zelenina zakryta. Vysvetlim to tam lip, diky 🙂

    2. Díky, už to chápu 🙂 Polévka byla skvělá, určitě si ji navařím zase, teďka jsem „nutila“ ochutnávat celou rodinu, ale těším se, až si ji uvařím na víkend jen pro sebe 🙂 Foto je na facebooku Verunek 😉