Když je vám třicet a jdete v sobotu večer ven na koncert a pár drinků, bude se vám v neděli ráno nejspíš hodit pořádný brunch à la anglická snídaně. Kdybyste klasiku chtěli trochu vylepšit, přidejte k fazolím fetu a petrželkové pesto.
– – –
Luštěniny obsahují nerozpustnou i rozpustnou vlákninu: ta první povzbuzuje střevní motilitu a pomáhá proti zácpě, navíc pravděpodobně snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. Druhá je spojována se snižováním hladiny cholesterolu a tím i se snižováním rizika srdečních onemocnění a mozkových příhod.
Vzhledem k tomu, že škroby obsažené v luštěninách se tráví i vstřebávají pomalu, umožňují rovnoměrné uvolňování glukózy do krve, což je důležité u diabetiků, kterým to pomáhá udržovat stálou hladinu cukru. (Jídlo jako jed, jídlo jako lék)
Zapečené fazole s fetou, rajčaty a petrželkovým pestem:
400 g velkých bílých fazolí – přes noc je namočte, druhý den v čisté vodě uvařte do měkka
rajčatová omáčka:
2 lžíce olivového oleje
1 cibule – nasekejte na jemno
1 stroužek česneku – na plátky
2 plechovky rajčat
špetka uzené papriky
sůl a pepř
petrželkové pesto:
svazek hladkolisté petrželky
1 stroužek česneku
olivový olej
sůl
1 velká hrst špenátu nebo kapusty – pokrájejte
100 g sýru feta – na kostičky
1 lžíce strouhanky
Troubu rozehřejte na 200°C.
Cibuli a česnek nechte na olivovém oleji osmažit do zlatova, přidejte rajčata a jednu plechovku vody navíc. Osolte, opepřete, přidejte papriku a nechte na mírném ohni bublat, dokud omáčka nezhoustne.
Ve velké míse smíchejte uvařené fazole, rajčatovou omáčku i špenát a směsí naplňte zapékací mísu. Nahoru dejte fetu a strouhanku. Pečte v troubě (nejvyšší rošt) dokud sýr nezezlátne a fazole se neopečou.
V robotu připravte petrželkové pesto – všechno dohromady rozsekejte. Upečené fazole ozdobte pestem a podávejte.
Mňam, mňam, vypadá to lahodně, miluju tahle jednoduchá jídla a fazole mám ráda, ač je nevařím tak často jak bych chtěla. Jen nevím, kam pro fetu – tenhle sýr obvykle v obchodě nepotkávám (nebo po něm asi jen nekoukám).
Mimochodem, jaký je tvůj názor na tohle dilema: luštěniny přes noc namočit a v téže vodě je uvařit anebo je namočit, ráno vodu slít a vařit je v čisté vodě?
Verunka
fetu kupuju v reckem obchode (Greek Corner ve Francouzske), ale klidne pouzij balkan, to je taky dobry .. fazole varim vzdycky v ciste vode, predchazi se tim nadymani, diky za postreh 🙂 .. z
Já se právě střídavě dočítám o obojím způsobu, přičemž u každého z nich je vždy uvedeno, že snižuje právě to nadýmání. Takže dodneška nevím, co je vlastně správně.
Můj odborník na kvalitu potravin tvrdí, že luštěniny namočit, ráno slít a vařit v nové vodě. Popravdě jsem nějak nepozorovala rozdíl. Ale co bych neudělala pro klid v rodině… 😀
Pro masožravce bych do směsi ještě pokrájela aspoň 2 klobásy Salsiccia. Feta se dá nahradit Balkánským sýrem, který je snad dostupný i na vsích.
měli jsme klobásky bokem .. a ještě vajíčka a domácí chleba, čerstvou zeleninu a ovoce, .. prostě pořádná nedělní snídaně 🙂 .. z
Taky mám dojem, že v tom rozdíl nebyl 😀 Čistá voda, voda z namočení… vyšlo mi to nastejno. 😎
A dík oběma za tip s balkánem, napadl mě taky, tak ho zkusím, i když feta mě taky láká.