rakouský bramborový salát

bramborový salát
Rakouská klasika, kterou potkáváme snad v každém salátovém baru v restauracích na sjezdovkách v Zillertalu. Jen brambory tu krájí na tenčí plátky a salát podávají vychlazený. My touto bezsalámovou variantou rádi nahrazujeme český bramborový salát štědrovečerní.

Horám zdar a lyžování obzvlášť!
lyze
Rakouský bramborový salát:

600 g salátových brambor
100 ml ohřátého hovězího vývaru
1 šalotka nebo malá červená cibule – nasekejte na drobno
2 – 3 lžíce octa Hesperiden – je to ocet s jablečným moštem – v Rakousku seženete za pár euro, v Čechách použijte bílý vinný
6 – 8 lžic dýňového oleje – štýrský koupíte v dm drogerii
sůl, pepř
řeřicha – v Rakousku kupuju polníček, doma si na parapetu vypěstuju řeřichu

Brambory uvařte ve slupce. Ještě teplé je oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Dejte je do větší mísy, přidejte šalotku, vývar, ocet a olej a míchejte tak, aby se tekutiny spojily, ale brambory nerozpadly. Osolte, opepřete, přidejte bylinku a podávejte. Nám chutná ještě teplý.
hochzillertal

2 Comment

  1. Přiznám se, že o tomhle salátu slyším asi podruhé a poprvé mu věnuju pořádně pozornost. Nezní to špatně! K čemu ho jíte? Předpokládám, že ke všemu, k čemu se běžně jí náš klasický bramborový salát, ne?
    Verunka

    1. Presne tak – na jare do nej dam sparene mlade koprivy a jim ho samotny, v lete je to priloha ke grilovanemu masu, ..
      z