slané dortíky s dýní a fetou


Svoboda NaŽivo je o přirozenějším vzdělávání, práci a společnosti – Světová Jídelna o přirozenějším vaření a kulinářských dobrodružstvích ze sezónních a lokálních surovin. A právě proto se na Svobodu chystáme.

– – –

Dýně jsou hodnotným zdrojem beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Dýně jsou lehce stravitelné a jen zřídka vyvolávají alergie, proto jsou vynikající nedráždivou potravou. Sbírají se i jejich semena, která jsou velmi dobrým zdrojem železa a fosforu, navíc jsou bohatá na draslík, hořčík a zinek. (Jídlo jako jed, jídlo jako lék)

Slané dortíky s dýní a fetou podle Martha Goes Green:

3 lžíce olivového oleje
300 g dýně butternut – oloupejte a nakrájejte na půlcentimetrové kostky
sůl a pepř

1 velká hrst špenátu – nakrájejte na menší kusy
2 lžíce petrželky – na drobno
3 lžíce semínek – slunečnicové nebo lněné nebo jaké chcete
150 g fety
2 lžíce hrubozrnné hořčice
2 vejce
180 ml mléka
2 hrnky hladké mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
sůl

Troubu předehřejte na 200°C.

Kostky dýně promíchejte s olivovým olejem, osolte, opepřete a rozložte je na plech. V jedné vrstvě je pečte asi 30 minut. Dýně by potom měla být měkká a lehce opečená.

3/4 opečené dýně a 3/4 fety smíchejte ve velké míse se špenátem, petrželkou, hořčicí a semínky. Postupně přidejte vejce a mléko. V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a sypkou směs pak pomalu přimíchejte ke směsi dýňové. Osolte.

Košíčky na muffiny naplňte směsí a ozdobte zbylou dýní a sýrem. Pečte asi 30 minut, dokud dortíky nezezlátnou.

12 dortíků