brokolicovo-bramborový salát

Ztracenka je na podzim obzvlášť krásná. Z Vltavy zmizí jachty, ze stezky hluční turisté, je tu ticho, barevná příroda a spousta hub. My na chatě pomalu dokončujeme podlahu v ložnici, pijeme čaj s rumem a koukáme do krbu.

Jedna porce brokolice zajišťuje něco přes polovinu doporučené denní dávky vitaminu C, dodává nezanedbatelné množství beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A, a navíc je zdrojem kyseliny listové, železa a draslíku.

Brokolicovo-bramborový salát podle Heidi Swanson:

680 g malých brambor – dobře je omyjte, větší překrojte na velikost sousta
1/2 hrnku olivového oleje a ještě trochu navíc
sůl
340 g brokolice – rozdělte na malé růžičky
4 velká vejce – uvařte natvrdo
2 lžíce červeného vinného octa
1 lžička hrubozrnné hořčice
1 lžíce kaparů – nakrájejte nadrobno
2 menší cibule – na malé kostičky
malá hrst nakrájené petrželky
malá hrst nakrájené pažitky

Troubu předehřejte na 200°C.

Brambory rukou promíchejte se lžící olivového oleje a se špetkou soli a rozložte je na pečicím papírem vyložený plech. Pečte je asi 30 minut nebo dokud nezměknou.

Asi 15 minut před dopečením brambor promíchejte se lžící oleje i brokolici a přidejte ji k bramborám na plech.

Než se zelenina upeče, připravte dresink. Ve větší míse rozmačkejte jeden uvařený vaječný žloutek. Pomaličku k němu přilévejte olej (1/2 hrnku) a zároveň metličkou šlehejte. Nepospíchejte, olej se pěkně našlehá a bude se lesknout. K oleji přimíchejte ocet, hořčici, kapary, cibulku, bylinky a špetku soli. Do dresinku zamíchejte i nakrájená vařená vejce.

Pečenou zeleninu smíchejte s dresinkem a teplé podávejte.

6 porcí