toskánská rajčatová polévka s pečenými rajčaty a chlebem


Vzpomínka na letní Itálii, to je hustá rajčatová polévka se spoustou bazalky. Jamie Oliver píše, že je polévka toskánská, my jsme velmi podobnou ochutnali před dvěma lety v Monopoli, v rybářském městečku na jihu Itálie. 

Důvodem cesty byla svatba Martinova kamaráda z Erasmu. Přistáli jsme v Bari, tam jsme si půjčili auto a asi týden jsme se toulali po pobřeží, které je tu opravdu krásné a spíš opuštěné. Pokud tam budete mít cestu, zastavte se v Monopoli, Polignanu a Mare nebo v Lecce, budete okouzleni. Důstojným zakončením naší cesty byla samotná svatba v městečku Matera, odkud Pasquale pochází.

Rajčata jsou dobrým zdrojem draslíku a beta-karotenu, užitečným zdrojem vitaminu C a E a mají jen nepatrné množství kalorií. Podle současných výzkumů se ukazuje, že lykopen, karotenové barvivo, které zbarvuje rajčata do červena, může zabraňovat vzniku některých typů rakoviny tím, že omezuje poškození volnými radikály. (Jídlo jako jed, jídlo jako lék)

Rajčatová polévka s pečenými rajčaty podle Jamieho Olivera:

Nejdůležitější je použít co nejlepší rajčata, poohlídněte se na trhu. Kdo má vlastní ze zahrádky, vyhrává. Rajčata v konzervě kupuju buď v DMku nebo ve Wine Foodu.

500 g cherry rajčat
3 stroužky česneku – nakrájejte na plátky
velká hrst čerstvé bazalky – natrhejte na kousky
2 konzervy krájených rajčat
1 větší hrst na kostky nakrájeného bílého chleba
olivový olej
sůl a pepř
parmazán na ozdobu

Cherry rajčata rozpulte a rozprostřete na pečicím papírem vyložený plech. Promíchejte je se čtvrtinou bazalky, s jedním stroužkem česneku (na plátky) a olivovým olejem. Směs osolte, opepřete a pečte ve vyhřáté troubě (190°C) asi 20 minut.

Do většího hrnce kápněte olivový olej a opečte na něm zbytek česneku a bazalky (trochu bazalky si nechte na ozdobu), přidejte konzervy rajčat, sklenici vody (spíš plechovku, zkrátka jednu plechovku od rajčat naplňte vodou a vlijte ji do hrnce), osolte, opepřete a vařte polévku na mírném ohni 15 minut.

Přidejte do hrnce kostky chleba, dobře promíchejte a polévku nechte ještě 15 minut probublávat (ke konci jsem polévku trochu rozmixovala tyčovým mixérem, ale ne úplně na pyré). Přidejte trochu vody, pokud se vám bude zdát moc hustá.

Přidejte do polévky pečená rajčata s veškerou šťávou, kterou pustila. Promíchejte a dochuťte. Na talíři ji ozdobte bazalkou, parmazánem a olivovým olejem.

4 – 6 porcí

13 Comment

  1. Ježíš, to zní nádherně…Jdu shánět rajčata!!

  2. To zní moc dobře! Rajčatové polévky mám ráda… jen mě napadá proč se vlastně používají rajčata z konzervy? Nešlo by to i z čerstvých? Veronika

    1. Ze by z pohodlnosti? 🙂 .. urcite to jde z cerstvych – sparit, oloupat, ..

      1. Tak to bude moje příští výzva:) Veronika

    2. Pignon a Macínek says: Odpovědět

      Protože jsou na chuť lepší rajčata z plechovky, vyrostlá v Itálii na poli na slunci, než v hypermarketu koupená, která se pěstují hydroponicky ve skleníku a to i teď, když je sezóna. Samozřejmě je lepší, když má někdo doma vypěstovaná nebo z venku od farmáře. Já používám půl na půl…jednu plechovku a 3-6 rajčat co vyrostou u rodičů na zahradě … podle velikosti. Kdybych polévku dělal jen z našich, už by mi nezbylo na pravé maďarské lečo( tzn. s čabajkou, mletou paprikou, slaninou a bez vajec), dětem na rajčatový salát a na různá další jiná jídla 🙂

      1. .. a to je pravda, diky za doplneni 🙂

  3. Ta svatební vesnička je moc fotogenická! Jinak pečená rajčata jsou výborná sama o sobě, dělám z nich salát. Postupuji přesně jako v kroku 1, jen ještě opepřím, pomatlám medem, upeču a servíruji s mozarelou nebo lučinou. 🙂

    1. ano ano, to mam taky rada 🙂

  4. Zkusila jsem hned večer, rajčata z DM byla vynikající a výsledek naprosto úžasný!! Celá rodina se olizovala!!! Iva

  5. Pignon a Macínek says: Odpovědět

    Tak dnes byla polévka na večeři 🙂 Omlouvám se, že zase nějaká změna v receptu, ale dělám ji taky podle Jamieho Olivera, jenže možná i on má několik variací v zásobě. V podstatě je to celé stejné až na drobnosti. Jednak do základu davám ještě „rozpustit“ ančovičku kvůli chuti a feferonku. Polévku vůbec nemixuju ani nepasíruju a ani neloupu rajčata. Je taková rustikální, Jamie taky kdesi tvrdil, že ne vždy měli italské mámy čas a chuť rajčata loupat. Jen pro zajímavost, teď používám hodně olej co jsme našli v Tescu, není ani řecký, ani italský, ale chilský, jmenuje se AURA de Chile Premium Arbequina a má aciditu 0,2 %. Je takový ovocný s pikantním koncem, něco jako krétská sitia. Tak můžete zkusit.
    Polévka byla jako vždy bezvadná, osvěžující.
    Mějte se fajn Pignon a Macínek
    p.s. žena říkala, že jednu chybu měla a to, že byla hodně horká a rozhodně nešlo čekat až trochu vychladne 🙂

    toskánská rajčatová polévka

  6. Za zmeny se neomlouvejte, takove zmeny ja vitam! Urcite to s ancovickou i feferonkou vyzkousim, zni to moc dobre. Je pravda, ze teto polevce rustikalnost slusi, ta fotka je super!
    Olej taky zkusim, diky za prima tip.
    🙂